căutare personalizată

 

 
                     Baile sarate Turda

Picture
Statiunea balneoclimaterica sezoniera de interes local Turda functioneaza sub numele de Baile sarate Turda si se afla la 4 km de centrul orasului Turda. Aceasta este cunoscuta ca si microstatiune balneara inca din 1837 dar amenajarea sa in forma actuala dateaza din perioada interbelica.


Exploatarea sarii in apropiere de orasul Turda impreuna cu procesele de carstificare a masivului de sare si alunecarile de teren au favorizat in timp formarea unor lacuri pe locul fostelor ocne de sare, lacuri ce sunt folosite in zilele noastre de catre populatie in scopuri terapeutice sau pentru agrement. Baile sarate Turda beneficiaza de un climat sedativ cu temperaturi medii anuale de 9 grade Celsius si temperaturi medii in luna iulie de 20 de grade Celsius iar precipitatiile nu depasesc 600 mm anual. Un alt factor important de cura este reprezentat de apele minerale clorurate si sodice cu o concentratie mare (225 mg/l) care provin din lacurile sarate aflate in statiune, de asemenea se utilizeaza si namolul terapeutic ce se afla sub stratul de aluviuni.


La Baile sarate Turda se trateaza afectiunile reumatismale degenerative si abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze), afectiuni neurologice periferice (sechele dupa polioneuropatii, pareze), afectiuni ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite), afectiuni dermatologice (psoriazis), stari posttraumatice (dupa entorse, fracturi, luxatii).


Primele exploatări romane la Turda au fost cele de la Băile Sărate („Băile Oraşului”), apoi cele de la Durgau Valea Sarata. Aici au fost identificate peste 15 lacuri antroposaline (inclusiv actualul ştrand, căruia i se spune şi „Lacul Roman”). Toate aceste lacuri au fost vechi exploatări romane de sare, umplute cu apă în cursul timpului.

Băile Sărate se află intr-o zonă depresionară, inconjurată de păduri, la o altitudine medie de 360 m. Zona Băilor Sărate este folosită ca microstaţiune balneară încă din anul 1834. Iniţiativa amenajării zonei se datorează dr. József Hanko şi farmacistului Velitis (un reputat farmacist din sec. XIX) care au înţeles rolul profund curativ pe care îl au apele sărate ale zonei.

Alte amenajări au urmat în perioada interbelică (în lemn), apoi în anii 50 ai secolului XX, precum şi în ultimii anii (după privatizarea complexului). Capacitatea ştrandului este de aprox. 8.000 de persoane. „Lacul Roman” (ştrandul), cu o adâncime de 14,2 m şi o concentraţie a sării de aproximativ 46-48 la mie, are calităţi curative deosebite, ajutând la tratarea afecţiunilor reumatice, ginecologice, afecţiunilor aparatului nervos periferic etc.

Picture
Picture
Picture
Picture
vremea-meteo.com